Follow Us
  /  Articles   /  Διαβάζω Δυνατά 2022 / 5η Εκστρατεία Ενθάρρυνσης της Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης
Διαβάζω Δυνατά 2022 / 5η Εκστρατεία Ενθάρρυνσης της Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης

Η 5η εκστρατεία ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης «Διαβάζω Δυνατά» του ηλεκτρονικού περιοδικού για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού είναι εδώ!
Κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη. Η ετήσια αυτή εκστρατεία, που ξεκίνησε το 2018, έχει μοναδικό στόχο να γνωρίσει στο κοινό – γονείς, φροντιστές και εκπαιδευτικούς – τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά, από τη βρεφική τους ήδη ηλικία έως και μετά την εφηβεία.

 

Τι είναι το “Διαβάζω Δυνατά”

Η εκστρατεία στοχεύει να γίνει ευρέως γνωστή η πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά, από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους. Tα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων είναι πλεόν λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Τα επτά πιο βασικά οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης είναι: Βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, εξάπτει τη φαντασία, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική σκέψη, να μένουν συγκεντρωμένα, προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο να μπορούν τα παιδιά να εξερευνήσουν άγνωστα σε εκείνα δυνατά συναισθήματα χτίζοντας παράλληλα την ενσυναίσθηση και το πιο σημαντικό προσφέρει στιγμές ψυχαγωγίας και ευκαρίες να συνδεθούν τα παιδιά με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

 

10 λεπτά την ημέρα αρκούν!

Δέκα λεπτά μεγαλόφωνης ανάγνωσης την ημέρα είναι όμως αρκετά; Δέκα λεπτά την ημέρα είναι 60 ώρες τον χρόνο. Και δε φαντάζεστε πόσα οφέλη έχουν αυτά τα δέκα λεπτά σε ένα παιδί: ειδικά τα τρία πρώτα και πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του τού δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται για να μάθει να μιλάει, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις όταν τις βλέπει τυπωμένες ή γραμμένες, να αγαπά το διάβασμα και να το βλέπει σαν κάτι που το κάνει ευτυχισμένο όχι σαν αγγαρεία, ενώ – φυσικά – μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της ώρας που περνάει με τον γονιό του αναπτύσει ισχυρούς δεσμούς.

 

Ο δράσεις του Διαβάζω Δυνατά

Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής τέσσερις δράσεις, σε συνεργασία κάθε φορά και μ’ έναν εκδοτικό οίκο ή φορέα. Το 2018 την εκδήλωση φιλοξένησε το Living Green στην Κηφισιά, με μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βραβευμένη συγγραφέα & μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, ενώ την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε συνάντηση που εξελίχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κ. Ξένια Καλογεροπούλου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μάρτης. Το 2020 συνεργαστήκαμε με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τη βραβευμένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση, ενώ το 2020, λίγο πριν η πανδημία μας κλείσει στα σπίτια μας διοργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με μέλη του διεπιστημονικού σωματείου Διαβάζοντας Μεγαλώνω στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο. Η δράση του 2021 ακυρώθηκε λόγω πανδημίας της Covid-19, ενώ για τη δράση του 2022 συνεργαζόμαστε με την Attachment Parenting Hellas και τις Εκδόσεις Φουρφούρι, για την οποία σύντομα θα υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες.

 

Το εικαστικό της αφίσας

Κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2021, «τρέχει» διαγωνισμός για την ανάδειξη του έργου που θα συνοδεύσει την καμπάνια καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ζητείται μέσω του περιοδικού και των Μέσων Κοινωνικής του Δικτύωσης, από εικονογράφους, εικαστικούς, designers, comic artists, φοιτητές σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν το εικαστικό που θα συνοδεύσει την εκστρατεία της Κόκκινης Αλεπούς. Το θέμα φέτος ήταν ελεύθερο. Από τον διαγωνισμό, που “έτρεξε” από Δευτέρα 6/12/21 ως Δευτέρα 27/12/21, αναδείχτηκε νικήτρια η comic artist Γεωργία Ζάχαρη (Φεστιβάλ, Το καπλάνι της Βιτρίνας, περιοδικό Μπλε Κομήτης). Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το εικαστικό της κ. Ζάχαρη θα φιγουράρει τόσο στη φωτογραφία εξωφύλλου στη σελίδα της Κόκκινης Αλεπούς στο Facebook, όσο και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε (Ιnstagram, Twitter, TikTok). Η αφίσα μπορεί να εκτυπωθεί και χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γιορτάσει μαζί μας το «Διαβάζω Δυνατα» στο σπίτι, στο σχολείο, στο βιβλιοπωλείο ή στη βιβλιοθήκη. Φέτος για πρώτη φορά τυπώσαμε και σελιδοδείκτες που σύντομα θα μπορείτε να βρείτε σε αγαπημένα βιβλίοπωλεία της Αθήνας και της επαρχίας.

 

Ποιος μπορεί να διαβάσει δυνατά;

Η εκστρατεία Διαβάζω Δυνατά για την ενθάρρυνση της μεγαλόφωνης ανάγνωσης μπορεί και θέλουμε να υιοθετηθεί από όλους: γονείς στα σπίτια, εκπαιδευτικούς στην τάξη, να μπει στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία, τους φυσικούς χώρους των βιβλίων. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να διοργανώσει δράσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων για τα παιδιά ή τους μαθητές, τα παιδιά που επισκέπτονται βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες. Πώς; Κατεβάστε την αφίσα, τυπώστε την, αναρτήστε την σε βιτρίνες, πόρτες και τοίχους τάξεων, μιλήστε για αυτή σε γονείς και φροντιστές και κυρίως διαβάστε δυνατά στα παιδιά ακόμα και δέκα λεπτά την ημέρα.

 

*Πηγή : https://kokkinialepou.gr/ – 01/02/2022