Follow Us
  /  Articles   /  Το παιδικό βιβλίο του Οκτώβρη από το Little Book
Το παιδικό βιβλίο του Οκτώβρη από το Little Book

Τίτλος Βιβλίου : Η Υπόσχεση (The Promise)
Συγγραφέας : Nicola Davies
Εικονογράφηση : Laura Carlin
Μετάφραση : Μαρία Παπαγιάννη
Εκδότης : Πατάκης
Ημερομηνία Εκδοσης : Σεπτέμβριος 2021
ISBN : 9789601680392

48 σελίδες
25×26 εκ.
Σκληρόδετο, Πολύχρωμη εικονογράφηση
Προτεινόμενη Ηλικία : 5+

*

Τοποθετημένο σε ένα ζοφερό, γκρίζο και άνυδρο αστικό τοπίο, όπου “τίποτα δε φύτρωνε, όλα ήταν σπασμένα, κανένας δε χαμογελούσε”, ένα κορίτσι (η αφηγήτρια της ιστορίας) ζει κλέβοντας. Μέχρι που ένα βράδυ, το εκπληκτικά δυνατό υπερήλικο θύμα της, δε θα αφήσει την τσάντα του στο κορίτσι, προτού αποσπάσει από αυτό μια υπόσχεση : “να τα φυτέψει”!

Το κορίτσι δεν καταλαβαίνει ούτε νοιάζεται τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις, αλλά υπόσχεται μόνο και μόνο για να πάρει την τσάντα. Και από εκείνη τη στιγμή η ζωή της αλλάζει, γιατί η τσάντα είναι γεμάτη βελανίδια..και κρατώντας την υπόσχεσή της, φέρνει ελπίδα στη ζωή τη δική της και των γύρω της.

Η “Υπόσχεση” είναι μια όμορφη ιστορία για τη σύγχρονη εποχή, γραμμένη σε απλή ποιητική πρόζα που “κρατά” τον αναγνώστη και προωθεί γλυκά το ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα του βιβλίου. Εκτός από πρόσκληση σε δράση και αλλαγή, προσφέρει ελπίδα για το μέλλον και μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν πάντα άνθρωποι που – αθόρυβα και διακριτικά – είναι αφοσιωμένοι στο να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και ότι οι πράξεις τους εμπνέουν και άλλους, ακόμη κι αν χρειάζεται χρόνος για να φανεί το αποτέλεσμα.
Για να μην αναφέρουμε την ανταμοιβή που αποκομίζουμε από την τήρηση μιας Υπόσχεσης!

Η εικονογράφηση αποτυπώνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ζοφερό γκρι, την απελπισία από τη μια και τη ζωντάνια του μέλλοντος όπου φυτεύονται οι σπόροι της ελπίδας! Οι πράσινες κουκίδες των βελανιδιών γίνονται μικροσκοπικά πράσινα δενδρύλλια με αποτέλεσμα  στη συνέχεια να ξεφυτρώσουν παντού δέντρα : σε τενεκεδάκια, σε πεζοδρόμια, σε πυροσβεστικούς κρουνούς..

Τα πουλιά εμφανίζονται ξανά και η βροχή επιστρέφει “σαν ευλογία”. Οι άνθρωποι αρχίζουν να μιλούν μεταξύ τους..
Η αφηγήτρια δεν μένει ποτέ αρκετά στο ίδιο μέρος ώστε να δει αυτά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και οι εικόνες μας μεταφέρουν την παγκόσμια επίδραση των πράξεών της, με στοιχεία πόλεων της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, αλλά και του Δυτικού κόσμου.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο :  The Man Who Planted Trees του Jean Giono (1953).
Στην πραγματικότητα, οι ιστορίες αλληλοσυμπληρώνονται υπέροχα, υπογραμμίζοντας και τη μετασχηματιστική δύναμη των δέντρων (Η Υπόσχεση τοποθετημένη σε αστικό και η άλλη σε αγροτικό τοπίο)

 

Πηγή : www.thisisus.gr / 12-10-2021

 

Βρείτε το βιβλίο εδώ