Follow Us
  /  Articles   /  10 βιβλία που κάθε αγόρι πρέπει να έχει διαβάσει μέχρι την εφηβεία
10 βιβλία που κάθε αγόρι πρέπει να έχει διαβάσει μέχρι την εφηβεία

Δεν υπάρχει έρευνα που να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, η οποία να αποδεικνύει το αντίθετο: Οι άνδρες διαβάζουν λιγότερο από τις γυναίκες. Κατ’επέκταση, τα αγόρια διαβάζουν λιγότερο από τα κορίτσια και αυτό γιατί δεν βλέπουν τους πατεράδες τους να διαβάζουν, προκειμένου να επηρεαστούν.

Κι όμως, το αγόρι σας έχει να κερδίσει αφάνταστα οφέλη από το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο βελτιωμένο λεξιλόγιο και το ευρύ πνεύμα: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιταλία έδειξε, ότι τα αγόρια που μεγαλώνουν διαβάζοντας πολλά βιβλία, κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την δουλειάς τους ενήλικες. Αν θέλετε να το δείτε να συμβαίνει και στο δικό σας αγόρι… δείτε παρακάτω, τα 10 βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη του.

 

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη
Η ιστορία του μικρού αντιστασιακού που έκανε τη ζωή δύσκολη στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές δεν μπορεί παρά να συγκινήσει τον γιο σας, ο οποίος μέσω του βιβλίου θα κατανοήσει καλύτερα και την ελληνική μεσοπολεμική ιστορία.

Ηλικίες: Από 12 ετών.

 

Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός, του Μαρκ Τουέιν
Δύο αγόρια που μοιάζουν εκπληκτικά μεταξύ τους, αποφασίζουν να ανταλλάξουν ρούχα, μα και ρόλους ζωής! Έτσι ξεκινά μια σειρά από απίθανες περιπέτειες που περιγράφουν περίτρανα, την αντίθεση που επικρατούσε ανάμεσα στις διαφορετικές τάξεις της αγγλικής κοινωνίας του 16ου αιώνα.

Ηλικίες: Από 12 ετών.

 

Ο τελευταίος των Μοϊκανών, του James Cooper Fenimore
Είτε έχετε δει την ταινία, είτε όχι, το βιβλίο είναι πάντα πιο συναρπαστικό! Η ιστορία εκτυλίσσεται την εποχή του Αγγλογαλλικού πολέμου στη Βόρειο Αμερική. Ήρωας είναι ο Αετομάτης, ένας λευκός κυνηγός, που έχει βρει καταφύγιο σε χωριό Ινδιάνων, ο οποίος θα αναλάβει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή που αναδεικνύουν την ανδρεία και τον ανθρωπισμό.

Ηλικίες: Από 9 ετών.

 

Ο Εγώς και το Εγώ του, της Φώτως Σκορδά
Ο Εγώς είναι πολύ πλούσιος και τα έχει όλα.
Το εγώ του, πάλι, πιστεύει πως χρειάζεται κάτι ακόμη…
Πολύ μεγάλο! Πάνω από τα ανθρώπινα όρια!
Θα κινήσει γη και ουρανό, για να το αποκτήσει…
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, και απευθύνεται στα παιδιά που… κάπου έχουν μπερδευτεί και αναζητούν τη χαρά, μέσα από τα υλικά αγαθά.

Ηλικίες: 9-12 ετών.

 

Τζερόνιμο Στίλτον: Ένας ευγενικός ποντικός, δεν κάνει… γουρουνιές!, της Ελιζαμπέτα Ντάμι
Τη σειρά «Ξεκαρδιστικές Ιστορίες του Τζερόνιμο Στίλτον» πιθανώς τη γνωρίζετε ήδη, για το αστείρευτο χιούμορ της και τις ανατρεπτικές της ιστορίες, μέσα από τις οποίες, όμως, περνούν πάντα διαχρονικές αξίες. Στο βιβλίο αυτό, περιγράφεται ο ξάδερφος Τράπολα, ο οποίες έκανε ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση στο κάστρο της κόμισσας, εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς του: Σκάλιζε τη μύτη του, έξυνε το αυτί του, όρμησε στον μπουφέ… Ο Τζερόνιμο Στίλτον, λοιπόν, έγραψε έναν οδηγό Καλής Συμπεριφοράς…

Ηλικίες: 7-12 ετών.

 

Εμείς, τα αγόρια, του Ολιβιέ Λοτ
Δεν είναι ακριβώς λογοτεχνικό βιβλίο, μα ένας οδηγός, ο οποίος θα βοηθήσει τα αγόρια που τώρα μπαίνουν σιγά-σιγά στην εφηβεία, να αναγνωρίσουν όλα αυτά που συμβαίνουν στο σώμα, το πνεύμα και το μυαλό τους. Θα τους δώσει απαντήσεις, σε ερωτήματα όπως: Πώς χτίζονται οι αληθινές φιλίες; Πώς φέρνεις ειρήνη και κατανόηση στην οικογένεια; Τι θέλουν τα κορίτσια; Τι είναι η εφηβεία; Πώς τα καταφέρνεις να μην πέσει η αυτοεκτίμησή σου τώρα που πας γυμνάσιο; Και θα τα καλέσει να συμμετέχουν σε έξυπνα τεστ!

Ηλικίες: Από 9 ετών.

 

Ο Νόι και η Φάλαινα, του Benji Davies
Η ενσυναίσθηση είναι αξία που πρέπει να μεταφέρεται από νωρίς στα παιδιά και το βιβλίο αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε, ειδικά αν έχετε αγόρι. Πρόκειται για την ιστορία ενός μοναχικού μικρού αγοριού, μιας μικρής φάλαινας που βγήκε στην ακτή, και μιας φιλίας που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές και των δυο τους.

Ηλικίες: Από 3 ετών.

 

Τικ και Τέλα: Το σούπερ πατίνι, του Axel Scheffler
Μια εξαιρετική σειρά παιδικών βιβλίων, για τους πολύ μικρούς αναγνώστες, από την οποία ξεχωρίζουμε το εν λόγω βιβλίο που μιλά στα παιδιά για τη φιλία ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι και για τη σημασία της συγγνώμης.

Ηλικίες: Από 2 ετών.

 

Ο μικρός πρίγκιπας, του Αντούαν Σαιντ ντε Εξυπερύ
Δεκάδες είναι οι μεταφράσεις, μεταφορές και διασκευές του πιο πολυδιαβασμένου παιδικού βιβλίου του 20ου αιώνα, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σας. Αν έπρεπε, όμως, να επιλέξουμε μία από αυτές, αυτή είναι η μετάφραση της Άλκης Ζέη σε εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Ηλικίες: Από 8 ετών.

 

Αγάπη μου, της Αστρίντ Ντεμπόρντ
Αν καταφέρετε να μην κλάψετε, καθώς θα διαβάζετε αυτό το βιβλίο στον γιο σας…σας θαυμάζουμε! Σε κάθε του σελίδα, μια μαμά περιγράφει στον γιο της γιατί την αγαπάει τόσο πολύ, περιγράφοντας έτσι την αρχέγονη σχέση μάνας και παιδιού, με τον πιο τρυφερό τρόπο.

Ηλικίες: Από 4 ετών.

 

*Ευχαριστούμε το παιδικό βιβλιοπωλείο Little Book για τις πληροφορίες σχετικά με τα βιβλία.

 

Πηγή : www.infokids.gr / 29-01-2018